Ministr zahraničních věcí České republiky Cyril Svoboda navštívil Klub Evropanů Olomouckého kraje

Ministr zahraničních věcí České republiky Cyril Svoboda navštívil v pondělí 26. září 2005 v rámci pozvání občanského sdružení Klub Evropanů Olomouckého kraje Město Libavá, kde proběhlo od 14.00 hodin setkání se starosty obcí Olomouckého kraje, kteří se zapojili do projektu Euronástěnek“. Pan ministr si při této příležitosti prohlédl i „Euronástěnku“, která funguje přímo ve Městě Libavá.

U zrodu tohoto projektu stál právě samotný pan ministr Cyril Svoboda, který se zúčastnil slavnostního odhalení první z „Euronástěnek“ v dubnu 2004 v Hustopečích nad Bečvou. V současné době se do tohoto projektu zapojilo 76 obcí a podařilo se tak vytvořit celokrajskou informační síť. Podobný projekt je originální nejenom v rámci České republiky, ale dá se říci, že i v rámci celé Evropské Unie. Napomáhá nejenom při šíření informací o EU, ale do budoucna předpokládáme také posílení identity obcí ve vztahu k vlastnímu kraji.

V odpoledních hodinách proběhla v naplněné aule CARITAS – Vyšší odborné školy sociální beseda s ministrem Cyrilem Svobodou, nazvaná „Kam kráčíš Evropo?“. V rámci této besedy bylo ministru Svobodovi uděleno čestné členství Klubu Evropanů za jeho významný přínos k integraci České republiky do Evropy a za dlouhodobé šíření myšlenek evropanství. Klubové členství bylo již uděleno europoslanci Janu Březinovi (prosinec 2003) a profesoru Tomáši Halíkovi (prosinec 2004).

cyril_svoboda_clenstvi